Bemachtig deze prachtige kavels alvast! Op 7 april aanstaande vindt de PJ GIGA Veiling 2018 plaats. Bieden kan alvast online!

Lees meer >>
Kavels Giga-veiling 7 april 2018 De kavels voor de Giga-veiling van 7 april 2018 zijn bekend. Bekijk hier de PDF.

Lees meer >>
Vacature dirigent jeugdorkest We zijn op zoek naar een nieuwe dirigent(e) voor het jeugdorkest.

Lees meer >>

PJ op weg naar het concours

Het harmonieorkest van PJ is zich aan het klaarstomen voor de deelname aan het KNMO concours op 8 november a.s. ’s Middags vertrekt de PJ stoet vanuit Klaaswaal naar Zaandam. Mocht u het orkest willen komen aanmoedigen, onderstaand het adres. PJ zal om ca. 18.30 uur het podium betreden.

Locatie en parkeergelegenheid 

Het KNFM concertconcours vindt plaats in het Zaantheater, Nicolaasstraat 3, 1506 BB Zaandam, telefoon 075-6555333. Het Zaantheater heeft een parkeergarage en in de onmiddellijke omgeving is voldoende parkeergelegenheid aanwezig. Let op: op zaterdag geldt betaald parkeren in de wijde omgeving van het Zaantheater!

Na de zomer is begonnen met de voorbereiding: een studiedag, groepsrepetities en extra repetities. De orkestleden en dirigent hebben veel tijd en energie gestoken in deze concoursdeelname. Maar wellicht nog belangrijker, zeker ook veel plezier! De beide gekozen werken komen van 2 verschillende  Zwitserse componisten. Onderstaand de werken die PJ zal uitvoeren, met een kleine beschrijving.

Concours programma:

Inspeelwerk: So nimm den meine Hände van Jacob de Haan (arr.)

Verplicht werk: Divertimento van Oliver Waespi

De Zwitserse componist Oliver Waespi schreef het werk Divertimento als verplicht werk voor een van de belangrijkste en grootste concoursen ter wereld in Sankt Gallen Zwitserland. Eenmaal in de vijf jaar strijden hier de beste blaasorkesten om de titel. Voor de hoogste afdeling "Concertdivisie" schreef hij in 2011 het eigentijdse, veeleisende werk Divertimento.

Divertimento bestaat uit vier contrasterende delen, elk met een geheel eigen karakter. Het eerste deel, de Prelude, vervult de rol van een ouverture: het doek van het toneel gaat open en het begin van het werk is een feit. De briljante motieven van de opening staan in contrast met de kalme en lyrische passage die volgt, waarna de glorieuze sfeer terugkeert om het eerste deel af te sluiten. Het tweede deel, Meditation, verkent de introverte, zangerige klanken van de hobo, maar ook die van de fluit en de hoorn, boven een rijke, volle orkestbegeleiding. Dit deel verbeeldt een klaagzang.

In het derde deel verschijnt een Procession – echter niet een Processions of the Nobles (Processie van de edelen) zoals die van Rimsky Korsakov, maar eerder een optocht in de sfeer van de Second Line Parade in New Orleans. Deze funky procession nodigt meer uit tot dans en niet tot marcheren. In dit deel is er een belangrijke rol weggelegd voor een bijzonder slagwerkinstrument, de cajon, ook wel bekend als drumkits. Divertimento eindigt met een Hoedown als laatste deel; de typisch Amerikaanse volksdans. Nu krijgt het orkest de mogelijkheid om een energieke virtuositeit te etaleren – het kan hier niet snel genoeg gaan. Het is belangrijk dat alle vier delen precies, transparant en met de nodige speelvreugde worden uitgevoerd.

Keuze werk: Tales & Legends van Etienne Crauzas

Dit driedelige werk van de Zwitserse componist Etienne Crausaz verklankt drie waargebeurde verhalen en fascinerende legendes uit de middeleeuwen. Het eerste deel vertelt het dramatische verhaal van de ‘heks’ Catherine ‘Catillon’ Repond (1662-1731). Ze was de laatste vrouw ooit die terechtgesteld werd voor hekserij. In het tweede deel staat de beroemde hofnar Girard Chalamala centraal; deze nar – de laatste nar ooit op het kasteel van graaf Greyerz – kon werkelijk iedereen aan het lachen maken. Het derde deel vertelt het verhaal van graaf Michael. Hij ging de geschiedenis in als spilzuchtige levensgenieter. Zijn schuldenlast werd zo hoog dat hij met de noorderzon vertrok en nooit meer terugkeerde.